BÜYÜKŞEHİR KISIRLAŞTIRMA İÇİN GÖNÜLLÜLERLE ELELE ÇALIŞIYOR

BÜYÜKŞEHİR KISIRLAŞTIRMA İÇİN GÖNÜLLÜLERLE ELELE ÇALIŞIYOR (7)

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile eşgüdüm halinde sürdürdüğü çalışmalar çerçevesinde sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını etkin bir şekilde devam ettiriyor.

 

Yaptıkları kısırlaştırma çalışmaları ile kontrolsüz üremenin de önüne geçmek isteyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2023 yılının ilk 8 ayında toplam 1600 kısırlaştırma yaptı, bu sayının yaklaşık 950 tanesi ise Yerel Hayvan Koruma Görevlileri tarafından getirilen hayvanlardan oluşmakta.

 

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’ne verdikleri mama desteğinde kısırlaştırma ile ilgili şartları bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesinin önüne geçebilmek amacıyla da kısırlaştırmaya getirdikleri kedi kadar görevlilere mama desteği yapıyorlar.

 

MERSİN/ (TAKİP HABER)

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yerel Hayvan Koruma Görevlileri ile eşgüdüm halinde sürdürdüğü çalışmalar çerçevesinde sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasını etkin bir şekilde devam ettiriyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde bakıma muhtaç ve kısırlaştırılması gereken kedilerin kısırlaştırılması işlemi yapılırken, hayvanlar daha sonrasında alındıkları ortama geri bırakılıyorlar.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sokak hayvanlarının kısırlaştırılması için talep oluşturmak isteyen vatandaşlar, ALO 185 üzerinden randevu oluşturabiliyorlar. Ekipler tarafından oluşturulan randevu gününün ardından, isterse hayvanseverler kedileri kendileri getirebiliyor ya da Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan araç ve box ile barınağa getirilip kısırlaştırma işlemleri gerçekleştiriliyor. İşlemin ardından hayvanseverler isterlerse kendileri teslim alabiliyor, isterlerse de Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından hayvanseverlerin bilgisi dâhilinde kediler yaşadığı doğal ortamına bırakılıyor.

 

Kısırlaştırma ile kontrolsüz üremenin önüne geçiliyor

Yaptıkları kısırlaştırma çalışmaları ile kontrolsüz üremenin de önüne geçmek isteyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında toplam 1000 civarında kısırlaştırma yaparken, bu rakamın da yaklaşık 350’sini Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’nin getirdiği kediler oluşturuyor. 2023 yılının ilk 8 ayında ise toplam 1600 kısırlaştırma yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi ekipleri, bu sayının yaklaşık 950 tanesinin de Yerel Hayvan Koruma Görevlileri tarafından getirilen hayvanlar olduğunu belirtiyor. Görevlilerle eş güdüm halinde yapılan çalışmalar sayesinde 2020’de kısırlaştırılmak için merkeze getirilen kedilerin oranı yüzde 35 iken, bu oran şu anda yüzde 65’e yükseldi.

 

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’ne verdikleri mama desteğinde kısırlaştırma ile ilgili şartları bulunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesinin önüne geçebilmek amacıyla kısırlaştırmaya getirdikleri kedi kadar görevlilere mama desteği yapıyorlar. Yerel Hayvan Koruma Görevlileri de, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile birlikte çalışmalar yürütmekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getiriyor.

 

“Ne kadar çok getirirse o kadar çok miktarda mama veriyoruz”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kaşlı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Veteriner Hekim olarak görev yapan Yusuf İncir,

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’ne kısırlaştırmaya getirdikleri kedi kadar mama desteğinde bulunduklarını belirterek, “Kısırlaştırma şartı getirdik. Kısırlaştırmaya yardımcı olan hayvanseverlere mama yardımında bulunuyoruz. Kontrolsüz üreme sonucunda çok miktarda mama harcamamız oluyor. Bunu bir şekilde disipline almamız gerekiyordu. Bunu da ancak hayvanseverler vasıtasıyla sağlayabilirdik. Hayvanseverlerle değerlendirdik, bize getirdiği kısırlaştırma oranında arkadaşlara mama yardımında bulunuyoruz. Ne kadar çok getirirse o kadar çok miktarda mama veriyoruz ve bunu disiplin altına almış oluyoruz” dedi.

 

“Kedileri çiftleşme ile geçen virüslere karşı korumak için kısırlaştırma çok önemli”

Yerel Hayvan Koruma Görevlileri’nden Selma Nane, diğer Yerel Hayvan Koruma Görevlisi arkadaşları ile birlikte Mersin sahilinde sokak kedilerini beslediklerinden ve kısırlaştırma için de bakımevine getirdiklerinden bahsederek; “Geçen yıl 2 arkadaşımla beraber sahildeki 400 kedinin kısırlaştırılmasını sağladık. Bu yıl da Ocak ayından beri 110 kedinin kısırlaştırılmasını sağladık. Yakalıyoruz, kendi imkânlarımızla veya istersek de Belediye gelip alabiliyor” dedi. Hayvanseverler olarak hayvanların doğal koşullarında ve kendi alanlarında yaşamalarını istediklerini ifade eden Nane, “Hem kedilerin esenliği hem daha sağlıklı olmaları hem de çiftleşme ile geçen virüslere karşı onları korumak için kısırlaştırma çok önemli. Kısırlaşan kediler daha özgür, daha güzel, daha sağlıklı yaşıyor ve daha kolay besleniyorlar” diye konuştu.

 

“Kedileri çok başarılı ameliyatlarla tertemiz alıyoruz”

Mersin Büyükşehir ile birlikte çalışmalar yapmaktan memnun olduklarını da kaydeden Nane, “Bir sistem kurduk. Randevuyu çok güzel ve kolayca alıyoruz. Her kedinin durumuna göre kendimizce bir yakalama sistemi geliştirdik, getiriyoruz ve çok başarılı ameliyatlarla tertemiz alıyoruz. Zaten sahile gitseniz bütün kedilerimiz kısır, kulakları çentikli. Son derece başarılı ve çok memnunuz” ifadelerini kullandı. Bütün Mersin halkına seslenen Nane, yavru kedileri ve evde baktıkları kedileri dışarıya bırakmama konusunda hassas olmaya davet etti.

 

“Kısırlaştırma da artık çok rahat yapılabiliyor”

Yerel Hayvan Koruma Görevlilerinden Nazlı Biçer ise 2016 yılından bu yana kedilerin kısırlaştırılması çalışmaları üzerine yoğunluk verdiğinden söz ederek, Mersin Büyükşehir Belediyesi Bakımevi’nde kısırlaştırmanın titizlikle ve güzel bir şekilde yapıldığına değindi. Biçer, şunları kaydetti:

“Daha önceleri belediye barınağındaki kısırlaştırma konusunda insanların olumsuz düşünceleri ve izlenimleri vardı ama artık öyle değil. Çünkü tıp gelişti, teknoloji değişti, kısırlaştırma da artık çok rahat yapılabiliyor. Dikiş alınma derdi yok. Gelecekler, kısırlaştıracaklar, burada çipi takılacak, kuduz aşısı yapılacak, ağız ve kulak bakımı yapılıyor, diş çürüğü varsa çekiliyor. Aslında hizmetler eskiye oranla çok iyi ama bizler rehabilitasyon merkezini olumsuz düşüncelerimizle hep yargılıyoruz ama sorunun biraz da bizden kaynaklandığının farkında değiliz. Herkes kendi sitesindeki ve sokağındaki hayvanı istemiyor. Şu anda barınağın numarası herkes tarafından ezberlenmiş. Hemen arıyorlar; ‘Buradaki kedileri, köpekleri istemiyoruz.’ diyorlar. Sosyal medyada yayın yapanlara ben de diyorum ki; ‘Önce sitenizdeki kedileri atmayın, sokağınızda havlayan köpekten rahatsız olmayın.’ Bir köpeğin saldırganlığı sadece açlığı ya da kendini tehlikede hissetmesi ile ilgilidir. Sokak hayvanlarının kulağında küpesi varsa onun saldırganlığı yoktur. Kendi sokağımızda, sitemizde, mahallemizdeki hayvanlara sahip çıkalım. Herkesin kapısının önünde bir kap mama olursa barınaklara zaten ihtiyaç duyulmaz.”

 

“Barınakta operasyonlar çok güzel gerçekleşiyor”

Merkez’de yapılan kısırlaştırma çalışmaları hakkında da konuşan Biçer, “Barınakta kediler çok da güzel kısırlaştırılıyor, çok da güzel operasyon gerçekleşiyor. Ben şu ana kadar 2016’dan bu yana kedi kısırlaştırılmasını sağlıyorum. Hayvanseverlerin barınakların eskisi gibi olmadığını bilmelerini istiyorum. Özellikle burayla ilgili olumsuz düşünceleri olanlar gelsinler, kısırlaştırsınlar, baksınlar ondan sonra herhangi bir sorun yaşamayacaklarını kendileri gözlemleyecektir” ifadelerini kullandı.